Gustaf V 80
Trots ett lätt regn är uppslutningen bland stockholmarna stor, när Gustaf V färdas genom staden. Foto: Forsén / Svenska Dagbladet, Stockholmskällan

dela artikeln

Byline1

Engelska Derbyt på Newmarket

Avsnitt VII

Den 15 juni fyller kung Gustaf V aktningsvärda 85 år och blir föremål för stora hyllningar, när han färdas i galavagn genom Stockholm. DN:s ledare får rubriken ”Ära ske Konungen”. 

Kungen förkunnar i ett tal på Borggården på slottet: ”Eniga rider vi ut stormen”.

Dagen efter beslutar Bondeförbundet att byta namn till Landsbygdspartiet Bondeförbundet. Samtidigt utlovar partiet ”fortsatt stöd åt regeringens neutralitetspolitik”. Partiet är representerat av flera statsråd i regeringen, inklusive ordföranden Axel Pehrsson-Bramstorp.

På DN:s sportsida har signaturen Racing en förhandsartikel inför det danska derbyt som rids den 20 juni. Han konstaterar att de båda favoriterna Rollo (efter Gunnel) och Peter (efter Lex) båda står kvar i det svenska derbyt. Det gäller även Rollos stallkamrat Avanti (efter Gunnel).

Enda klassiska segern för “stenrik miss”

Båda dessa ägs av svenske skeppsredaren Gösta Dalman men tränas på Klampenborg av Axel Thorngren senior. Rollo vann förra året Svenskt Kriterium på Jägersro.

Dagen innan, lördagen den 19 juni, avgjordes det engelska Derbyt, inte på Epsom som traditionen bjuder utan på Newmarkets July Course, eftersom Epsom allt sedan 1940 använts för militära ändamål. 

I en stor artikel rapporterar DN:s engelska korrespondent Daniel Wiklund:

Stenrik miss vann Derbyt. Publikrekord kring Newmarket.”

Den ‘stenrika’ damen heter Dorothy Paget och är mycket förmögen. Stora delar av denna förmögenhet har hon lagt på galoppsporten som ägare – och som spelare –  men derbysegern 1943 för hennes Straight Deal förblir hennes enda klassiska seger.

Straight Deal är hennes egen uppfödning och fallen efter  Solario, vinnare av St Leger och Ascot Gold Cup, och ett ganska enkelt sto som heter Gold Deal. Straight Deal blir hennes enda vinnare.

Oddset för Straight Deal blev 100-6, vilket gjorde honom till åttonde mest spelade häst av de 23 som ställde upp.

Miss Dorothy Paget
Miss Dorothy Paget leder in sin engelska derbyvinnare Straight Deal. Foto: Daily Mail

Nasrullah-blodet importerades til Sverige

Mer betrodda var duon som slutade tvåa och trea, Umiddad och Nasrullah, båda ägda av Aga Khan. Nasrullah var den som kom att göra mest intryck i sporten. I aveln blev han en stor succé trots ett hett temperament och blev far till Never Say Die (Derbyt och St Leger), Nearula (2000 Guineas) och Persian Gulf (Coronation Cup). 

Nasrullah blev championhingst 1951 och sedan han sålts till USA, blev han champion ‘over there’ 1955 och 1956.

En speciell koppling till Sverige fick Nasrullah genom att hans halvbror Darbhanga importerades till Sverige av P-O Liedbergs donationsfond. Där blev han en oerhört framgångsrik avelshingst och champion elva gånger.

“Darbhanga värper guldägg”

I sin avelsbok, ”Galopp. Kapplöpningar och fullblodsavel” berättar Kurt Graaf att när Nasrullah plötsligt dog, ville amerikanska intressenter köpa hans halvbror från Sverige. Man bjöd 1 miljon kronor, vilket 1955 var ett oerhört högt bud, men till allmän överraskning tackade Staten genom finansminister Gunnar Sträng nej, med motiveringen ”Darbhanga värper guldägg”.

Dag 8 Ulriksdal 20 juni

Vackert väder med 21 grader och god omsättning – 188.000 kronor – präglade tävlingarna, som inte var fullt lika favoritbetonade som senast. Dock vann favoriten i derbyprovet “Shon Macleans Pris” – uppkallat efter en tidigare avelshingst – lätt till oddset 1,78. Med Connor i sadeln segrade Stall W:s skimmel klart före Campus.

I dagens högst doterade löpning, Uppland-löpning, upprepades formeln ‘Skimmel från Stall W-tränare Assarsson – jockey Connor’. Nu i form av jubileumsvinnaren Juanito, som trots den dryga distansen på 2000 meter säkert vann före stallkamraterna Garantie och Lightning, medan icke Assarsson-tränade Ferox, nu hos Brown, utmanövrerades, som DN skrev:

Här reds synbarligen de tre Assarsson-tränade hästarna för att ‘göra bort’ den farlige Ferox”. Det var ”urusel” fart på bortre långsidan för att sedan bli kraftig tempoväxling på upploppet, där ”den sprinterbetonade Juanito vann efter behag.#Bara tredjeplats för ny import

I den inledande amatörlöpningen blev det en lätt triumf för 21-åriga Kerstin Bergö i sadeln på 6-åriga La Tzigane, ägd och tränad av Ivan Andersen i Hindby utanför Jägersro. Stallkamraten Mirobella som blev trea, reds av en annan med tiden mycket känd kvinna, Margareta Cronhielm.

Trots att bara fyra hästar startade i häcklöpningen blev oddset på vinnande Fustella så pass högt som 8,18. Ändå var den ridande Adamsson och tränande Wiedesheim-Paul, de främsta i hindergebietet.

Ett fall i steeplechasen ledde till en särskild artikel på nyhetsplats i Dagens Nyheter:
Ny störtning på Ulriksdal. Det var i Sommar-steeplechasen som Caprie föll på upploppshäcken, varvid ryttaren, jockey Blomgren, slungades av.” 

Det visade sig att denne fick en spark i magen av ett annat ekipage. Blomgren blev liggande på marken men hämtade sig och behövde enligt DN aldrig uppsöka sjukhuset.

Segern gick till steeple-debuterande Ecu, som tog sin fjärde årsseger, ”förhållen med många längder” före Holly Bank.

Maidenlöpningen gick som väntat till Fairey-dottern Fama, som ägs av direktör Olle Edman, ägare till ett stuteri i Täljö utanför Åkersberga. Fama var dock född hos Svenska Fullblodsstuteriet.

I den den avslutande handicapen knöts intresset till den nya import, som Stall W infört från Tyskland, den treårige Overstoltz (efter Wahnfried). Denne fick dock nöja sig med en tredjeplats bakom Cuckoo och länge ledande lågviktaren Dart.

Vinnare Ulriksdal den 20 juni

Am-löpning 1800 m: La Tzigane 6 år st e Adept el Temible-La Fleur; frk K Bergö/Ivan Andersen

2000 m: Tetrax 3 år h e Tetrameter-Minimax; D Connor/Th Assarsson

Häck 3000 m: Fustella 4 år st e Dolman-Fustana; A Adamsson/G Wiedesheim-Paul

Uppland-löpning 2000 m: Juanito 3 år v e Athanasius-Juniata; D Connor/Th Assarsson

1000 m: Fama 2 år st e Fairey-Marsh Maiden; P Gabor/G Wahlberg

St-ch 3500 m: Ecu 4 år v e Turbotin-Esprit; H Månsson/W Ering

Hcp 1600 m: Cuckoo 3 år h e Ausonius-Dormello; P Thuesen/H Brown

Björn F Eklund

Senaste galoppnyheterna

Annons

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Level Par Ken Stott Sthlm Stora Lars Swärd

In Memoriam: Lars Swärd

Lars Swärd har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 85 år och skulle ha fyllt 86 år i juni. Han var en av landets ...
Training Malmo

Styrelsen informerar: Jockeyklubben byter sponsring mot stöd

Jockeyklubbens styrelse tog på ett extra inkallat styrelsemöte under onsdagskvällen beslutet att dra in de sponsorpengar som inte direkt stöttar svensk avel, för att i ...
Algiers o Ushba Tesoro

Japaner, japaner, japaner i Dubai

Helgens Dubai World Cup med 7,5 miljoner dollar i förstapris, blev en styrkedemonstration signerad japansk fullblodsport. Sexåringen Ushba Tesoro levererade en rykande spurt - som ...
Roger Asp

Ny bana i Skåne: Bristen på besked skapar skadlig oro

Det återstår nu tre år och nio månader innan galoppen måste lämna Jägersro. Ännu finns inget beslut om en ny bana i Skåne. Och osäkerheten ...
Jagersro 1955 1

En utrikespolitisk avvikelse

Avsnitt IX En utrikespolitisk avvikelse Ulriksdals vårfinal skedde i skuggan av midsommarhelgen, som enligt Dagens Nyheter ”firades i sol och välsignat regn av hela svenska ...
Algiers Toppbilden

Lördagen går i Dubais tecken

För de som främst följer den europeiska galoppen, så kanske inte startlistan i årets Dubai World Cup ser överdrivet imponerande ut. Men det är verkligen ...
Elliot toppbild

Elliot fixade blågul seger på Irland

På torsdagen tog den svenske hinderrytaren Elliot Öhgren sin första seger på Irland, i det tionde försöket.Det skedde i The Gentlemen’s League, kopplat till Fegentri-serien ...
Kirsten Rausing

Rausing: “Barockt att ens fundera på en 1400-metersbana”

Skånskan Kirsten Rausing är en av världens mest respekterade uppfödare och hästägare. Hon är bördig från Lund - och följer turerna kring ärendet “Ny bana ...
Fairly Sure 1

Positiv galopputveckling
konstaterar DN

Avsnitt VIII Positiv galopputveckling konstaterar DN Stor uppmärksamhet i pressen – och radion – väcker Gunder Häggs första lopp i USA, som sker i New ...
Jessica Long01

Tränarna på Jägersro uppsagda: “Det som händer nu är förödande”

Veckans stora nyhet på Jägersro, är att galopptränarnas hyresavtal har sagts upp. Jessica Long, ordförande i Södra Sveriges Galopptränarförening, bekräftar detta: — Det som händer är ...

Prenumerera på Jockeyklubbens nyhetsbrev!

Rulla till toppen